20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Adobe ponudio pojednostavljeni Photoshop na webu

Adobe je ponudio svoje programe Photoshop i Illustrator na webu te tako omogućio korisnicima da uređuju dokumente na cloudu bez potrebe da ih preuzimaju i pokreću aplikaciju.

Ovo je zaista fascinantan korak naprijed za pomenuta dva programa, ali ipak zasad mali jer se ne radi o punim verzijama Photoshopa i Illustratora, čak ni blizu. Korisnici mogu ostavljati bilješke i komentare te vršiti osnovno uređivanje korištenjem alata poput gumice za brisanje, spot healing četke te alata lasso. Za neke značajnije promjene bit će potrebno pokrenuti aplikaciju.

“Sve mogućnosti neće biti dostupne od prvog dana, ali zaista želimo otključati mogućnosti osnovnog uređjivanja”, izjavio je adobeov direktor Scott Belsky. On je kazao da web verzija Photoshopa nudi “blagi nivo uređivanja” koji podržava “prave PSD” fajlove.

Cilj Photoshopa i Illustratora na webu jeste olakšati ljudima koji sarađuju s korisnikom da se uključe u uređivanje, odnosno prilagođavanje. Ranije su mogli ostavljati bilješke i komentare na dokument, no sada, ako im korisnik da dozvolu, mogu “uskočiti” i sami napraviti neke osnovne promjene.

Adobe dodaje i panel na desktop verziju Photoshopa namijenjen za pregled komentara koje su ljudi ostavili. Također, dodao je novi hub na svoju internet stranicu kako bi se timovi mogli organizovati i kreirati kolaorativne ploče.

Kako bi se koristio Photoshop na webu, potrebno je biti pretplatnik Creative Clouda. Illustrator za web je pokrenut u beta verziji i dostupan je na pozivnicu.

Photoshop dobija pregršt novih funkcija među kojima su još moćniji alat za odabir objekata, koji će pokazati tačno šta može automatski istaći dok korisnik prelazi preko objekata na sceni. Tu su i novi neuronski filteri, pejzažni mikser za miksanje scene s različitim okruženjima ili godišnjim dobima, novi filteri za prijenos boja i harmonizaciju koji omogućava da se izgled jedne slike ili sloja primjeni na drugu.

Adobe je poboljšao i prošlogodišnji Depth Blur filter (u suštini Photoshopova verzija portret moda) kako bi se kreirala “prirodnije zamućena pozadina.”

Preuzeto: klix.ba (29/10/2021)