29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Skulptura dinosaura od ćumura u centru Sarajeva upozorava: Želite li izumrijeti?

(Foto: T. S./Klix.ba)

Ispred Historijskog muzeja BiH danas je predstavljena velika skulptura dinosaura od ćumura, a cilj ove postavke jeste potaknuti građane na razmišljanje o zagađenju zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Jedna od autorica projekta “Neka izumiranje ne bude tvoj izbor” je Hanna Dujmović, akademska kiparka iz Sarajeva. U kratkoj izjavi za Klix.ba rekla je kako je riječ o UNDP-jevom projektu, čiji je cilj skrenuti pažnju građana da ne koriste štetne materijale za ogrjev.

“Sarajevo je svake godine najzagađeniji grad na svijetu. Skulpturu smo pravili od ćumura kako bismo poslali što jasniju poruku svijetu, nadamo se da će naš T-Rex Frenkie privući pažnju građana, kao i da će oni odvojiti vrijeme da saznaju o čemu se konkretno radi”, rekla je Dujmović.

Na projektu su, osim Dujmović, radili i Marko Frančešević i Samir Sučeska. Skulptura je pravljena ukupno 15 dana, a duga je 7 metara, visoka 3 metra i teška oko 800 kilograma.

Autori projekta pozivaju zainteresovane da obiđu postavku i pročitaju više o projektu te ističu kako se nadaju da će se u narednih nekoliko godina podići svijest građana kada je riječ o zagađenju zraka.

Preuzeto: klix.ba (28/10/2021)