23 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Elektronske cigarete rijetko mogu pomoći ljudima da u potpunosti prestanu pušiti

Foto: Pinterest

Prema novom istraživanju, elektronske cigarete ne pomažu ljudima da prestanu pušiti, iako se najčešće preporučuju upravo kao sredstvo za odvikavanje. Naučnici kažu da će se oni koji koriste ove uređaje vjerovatno vratiti pušenju običnih cigareta nakon 12 mjeseci korištenja.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da su osobe koje su prestale pušiti i prešle na e-cigarete ili druge duhanske proizvode zapravo povećale rizik od ponovnog početka pušenja u sljedećoj godini za 8,5 posto u odnosu na one koji su prestali koristiti sve duhanske proizvode.

Profesor John Pierce s Univerziteta u San Diegu i jedan od autora istraživanja kazao je da je prestanak pušenja najvažnija stvar koju pušač može učiniti kako bi poboljšao svoje zdravlje, ali dokazi ukazuju na to da je prelaskom na e-cigarete manja vjerovatnoća da će prestati pušiti u potpunosti.

Istraživački tim je identificirao 13.604 pušača u SAD-u koji su praćeni od 2013. do 2015. kako bi istražili promjene u upotrebi 12 duhanskih proizvoda. Na drugom godišnjem praćenju bivši pušači su upoređeni sa onima koji su prešli na druge vrste pomagala.

Grupa bivših pušača – uključujući korisnike e-cigareta – imala je 8,5 posto veću vjerojatnoću da će se vratiti tradicionalnim cigaretama.

Među nedavnim bivšim pušačima koji su se uzdržavali od svih duhanskih proizvoda, 50 posto je bilo bez cigareta najmanje 12 mjeseci. Smatralo se da su uspješno prestali pušiti u poređenju s 41,5 posto onih koji koriste e-cigarete ili druga pomagala za odvikavanje.

Studija objavljena u časopisu JAMA Network Open prva je takve vrste, kažu istraživači.

Profesor Pierce je u skladu s tim rekao: “Ovo je prvo istraživanje koje je detaljno proučilo može li se prelazak na manje štetan izvor nikotina održati s vremenom bez ponovnog korištenja pravih cigareta. Ako je prelazak na e-cigarete bio održiv način za prestanak pušenja, onda bi oni koji su prešli na e-cigarete trebali imati mnogo niže stope recidiva od pušenja. Nismo našli dokaze za to.”

Studija iz 2015. pokazala je da e-cigarete nisu ništa bolje od nikotinskih flastera ili drugih uređaja u pomaganju ljudima da prestanu pušiti.

Nakon mjesec dana prelaska s duhana, elektronski uređaji su ipak pomogli pušačima da se oslobode te navike. Ali tri do šest mjeseci kasnije, korisnici su ponovo počeli pušiti. Uređaji su također uzrokovali štetne učinke, uključujući suhi kašalj, iritaciju grla i otežano disanje.

Izvor: Klix.ba