29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Najmanji član Hyundai SUV porodice stigao u Bosnu i Hercegovinu

Nedugo nakon evropske premijere Hyundai Bayon stigao je i na tržište Bosne i Hercegovine. Novi Bayon je inspirisan i dizajniran po uzoru na šarolike i jedinstvene evropske ulice, a ime je dobio po istoimenom mjestu Bayonne, obalnom gradu smještenom u Francuskoj Baskiji i popularnom odmaralištu na jugozapadu Francuske.

Jedno je sigurno, Hyundai Bayon je poseban primjerak SUV B segmenta koji ima sve veću ekspanziju na evropskom tržištu, a Hyundai u Bosni i Hercegovini ima velika očekivanja od ovog modela.

Najmanji član Hyundai SUV porodice je najnoviji model koji predstavlja dizajnerski identitet “Sportska Senzualnost” koji je definisan harmonijom proporcija, konstrukcije, stila i tehnologije.

Ono čim se Bayon ističe jeste u potpunosti drugačiji dizajn koji ga razdvaja od konkurencije u segmentu. U ponudi je dostupno devet boja, uključujući novu Mangroove Green zelenu boju, a za dodatnu dozu personalizacije tu je i opcija obojenog krova u crnoj boji.

Ovaj model se ističe kompaktnim vanjskim proporcijama, prostranom unutrašnjosti i zaista dugom listom pametnih sigurnosnih i sistema povezivanja. Poseban naglasak je stavljen na maksimiziranje komfora svih putnika, te prtljažnog prostora od 411 litara koji je jedan od najvećih u segmentu.

Bayon nudi mnoštvo naprednih tehnologija povezivanja koje se rijetko mogu pronaći u segmentu. Unutrašnjost je definisana velikim izborom opreme za povezivanja uključujući 10.25“ digitalne instrumente i 10.25“ AVN ili 8“ audio displej. Svi putnici mogu uživati u LED ambijentalnim svjetlima koja su integrisana unutar kabine. Dva USB ulaza za putnike naprijed, te jedan koji se nalazi natrag omogućavaju istovremeno punjenje tri mobilna telefona. Onaj naprijed također pruža mogućnost prebacivanja podataka, to jeste povezivanje vašeg telefona sa multimedijalnim sistemom. Premium BOSE zvučni sistem opciono u većim paketima opreme omogućava putnicima da uživaju u vrhunskom zvuku zahvaljujući osam zvučnika koji se nalaze unutar kabine.

Bayon pruža komfor i prtljažni prostor SUV vozila sa agilnošću i efiksanom potrošnjom goriva B segmenta, što je dosta bitno i važno kupcima na našem tržištu. Njegov kompaktni vanjski izgled i porodici naklonjena unutrašnjost znači da će kupci moći uživati u najboljem s obje strane: kompaktne dimenzije čine ga agilnim za upravljanje, dok visoko postavljena pozicija sjedišta pružaju izvrsnu vidljivost i pružaju lagan ulazak u vozilo. Sve skupa doprinosi da se putnici osjećaju sigurno što se očekuje od Hyundai SUV modela. Tome doprinosi i podignutost od tla do 183 mm što je više od većine konkurencije iz segmenta.

Bayon se može pohvaliti i dugom listom sigurnosnih sistema zahvaljujući Hyundai SmartSense dodacima koji zadovoljavaju i najviše evropske standarde sigurnosti. Mnogi od njih se nalaze u standardnoj opremi. Neki od njih su sistem zadržavanja vozila u traci (LKA), sistem praćenja traka na autocesti (LFA), pametni tempomat baziran na navigacionom uređaju (NSCC), pametni sistem ograničavanja brzine (ISLA), sistem automatskog uključivanja dugih svjetala (HBA), sistem podrške pri izbjegavanju prednjeg udara sa vozilom, pješacima i biciklistom (FCA JCX), sistem upozorenja na umor vozača (DAW), sistem upozorenja na kretanje vozila ispred (LVDA), sistem upozorenja za putnike natrag, sistem upozorenja na vozilo u mrtvom uglu (BCW), sistem izbjegavanja udara sa vozilom koje se kreće u mrtvom uglu (BCA), sistem upozorenja i podrške prilikom kretanja unatrag (PCA-R), sistem podrške pri parkiranju (PA).

Bayon nudi nisku potrošnju goriva i CO2 emisiju zahvaljujući svojoj unaprijeđenoj Kappa porodici motora. U Bosni i Hercegovini kupcima će biti dostupni 1.2 MPI motor sa 5-stepenim mjenjačem od 84 KS, 1.4 MPI motor od 100 KS je dostupan sa 6-stepenim ručnim mjenjačem ili 6-stepenim automatskim mjenjačem, dok je moderni i elastični 1.0 T-GDi motor sa 120 KS dostupan sa naprednim 7 DCT mjenjačem sa dvostrukim kvačilom ili sa 6-stepenim ručnim mjenjačem.

Početna cijena Bayona se kreće od 31.990 KM, a kupcima će biti dostupna tri paketa opreme urban, style i modern.

Izvor: Klix.ba