20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Najomiljeniji bosanski kralj i kraljica

Oktobar je mjesec u kojem se sjećamo najvažnijih ličnosti srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva – prvog kralja Tvrtka I Kotromanića koji je u ovom mjesecu krunisan, i pretposljednje kraljice Katarine koja je u oktobru preminula.

Najvoljenija bosanska kraljica

U stolnom mjestu bosanskih kraljeva – Kraljevoj Sutjesci od 24. do 26. oktobra svake godine žene nose crninu, odnosno narodnu nošnju, jer se tada obilježava godišnjica smrti kraljice Katarine, žene velikog srca. Slave je kao blaženu, otuda i njen kip u crkvi franjevačkog samostana svetog Ivana Krstitelja kao i ispred njega. 

Dvadeset petog oktobra 1478, daleko od svoje djece i domovine, preminula je Katarina Kosača Kotromanić. U njenom liku ujedinjuju se skoro svi bosanski identiteti: bila je kćerka bosanskog krstjanina, majke pravoslavke, a supruga rimokatolika, zbog čega se za nju kaže da predstavlja Bosnu u malom.

Rođena je i odrasla u Blagaju, kao kćerka Stjepana Vukčića Kosače, istaknutog bosanskog velikaša i Jelene iz zetske kneževske kuće Balšića, unuke srbijanskog kneza Lazara. Bila je supruga uglednog prijestolonasljednika Stjepana Tomaša Kotromanića, a njihovim brakom su Hercegovina i Bosna bile ujedinjene. Svoje djetinjstvo Katarina je provela uglavnom u rodnom Blagaju, a kada se udala živjela je na kraljevskom dvoru na Bobovcu. U braku je rodila sina Šimuna i kćerku Katarinu.

Miran život kraljice i udovice s dvoje djece nije dugo trajao, jer samo dvije godine kasnije Osmanlije osvajaju Bosnu. Stjepan Tomašević u tom je pohodu izgubio život, Katarinino dvoje djece odvedeno je u ropstvo, dok je ona sama uspjela pobjeći prema Dubrovniku. Tamo je kao predstavnica bosanskog kraljevstva ostala tri godine uzalud čekajući bilo kakve vijesti o svojoj djeci koju nikada više nije vidjela. Iz Dubrovnika odlazi 1466. i trajno se nastanjuje u Rimu. 

“Zbogom ostaj, moja Bosno slavna, i u tebi tri dobra moja: pšenice sa Lijesnice, ribe iz Bukovice i vode Radakovice, jer toga toga nigdje na svijetu nema.“

Tvrtko I – najmoćniji bosanski vladar

Svakog oktobra sjećamo se i kralja Tvrtka. U dugoj i bogatoj historiji Bosne i Hercegovine njegovo ime je upisano zlatnim slovima, jer je Tvrtko I Kotromanić banovinu Bosnu učinio najjačom kraljevinom od druge polovine 14. vijeka do druge polovine 15. vijeka na cijelom Balkanu. 

Kraljevina Bosna uspostavljena je 26. oktobra 1377. godine kada je Tvrtko I krunisan u mjestu Mile, nedaleko od Visokog a te srednjovjekovne bosanske granice su u najvećem dijelu sačuvane i danas. Tvrtko je od dječaka s titulom bana, postao prvi, a ujedno i najutjecajniji bosanski kralj.

O Tvrtku, kao velikom vladaru i vođi, govore i podaci da je Kraljevina Bosna tada postala važan faktor u međunarodnim odnosima, a njegov dvor mjesto diplomatske aktivnosti država koje su Bosnu morale uzimati kao ozbiljnog učesnika u tadašnjim događanjima. Bosanski kralj Tvrtko I je uživao međunarodnu reputaciju.

Tvrtko I doprinio je političkoj stabilnosti, a ostvaren je i značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne, ali i kasnije. Za vrijeme Tvrtkove vladavine razvijali su se bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, a o ekonomskoj moći najbolje svjedoči kovani zlatnik, koji je bio četiri puta veći od zlatnika osmanske imperije. 

Na Bobovcu se čuvala bosanska kraljevska kruna, te kraljevska grobna kapela. U njoj su bila sahranjena tri bosanska kralja: Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš Kotromanić. Jedini u potpunosti očuvani objekt u Bobovcu je mauzolej koji je kraljica Katarina podigla kralju Tvrtku nakon njegove smrti.

Udruženje Azimuth 135 iz Zenice svake godine povodom godišnjice krunisanja kralja Tvrtka organizira planinarske ture na Bobovac, kao i povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Preuzeto: furaj.ba