4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Samouki fotograf iz Livna bilježi ljepotu koja nas okružuje, a koju najčešće ne vidimo

Gotovo pa svakodnevno ovdje možete vidjeti prelijepe krajolike Bosne i Hercegovine – rijeku Krušnicu kraj Krupe, jezero Mandek ispod zapadnih obronaka planine Tušnice, Buško jezero, prostrane pašnjake, šume, stare kuće ili divlje livanjske konja i živopisne fotografije snimljene pred sami kraj dana.

Snima ih 29-godišnji Jasmin Džebo, koji je odrastao posmatrajući divlje konje i živopisne krajolike u selu Potkraj nedaleko od Livna.

Ni odlazak u glavni grad BiH na studije nije umanjio ljubav prema rodnom kraju, već ju je samo pojačao.

Zato je i povratak u Potkraj bio logičan korak, gdje Jasmin danas vrijedno fotografiše, radi crteže olovkom, digitalne karikature, a nedavno je počeo raditi i ulje na platnu.

“Još od ranog djetinjstva očaravaju me pejzaži livanjskog krajolika. Moje oduševljenje tim ljepotama ispočetka sam izražavao crtanjem i slikanjem, jer tokom školovanja, zbog jako skupe opreme, nisam imao mogućnosti da fotografišem profesionalnim digitalnim fotoaparatom, pa sam koristio mobilni telefon. No, nakon prvih ostvarenih primanja, odlučio sam se za kupovinu početničkog Nikon fotoaparata”, priča nam Jasmin, koji je u prvo vrijeme fotografije objavljivao na privatnom Facebook profilu, a onda se ipak odlučio za specijalovane profile na društvenim mrežama pod imenom Bosniero. Ovo ime je odabrao jer je izvedenica od Bosne i Hercegovine, čije ljepote želi detaljno obići, zabilježiti i prenijeti svojoj publici.

Uglavnom se sam edukovao, najviše putem interneta.

“Moja inspiracija je zapravo impresioniranost igrom svjetla, odnosom hladnih i toplih boja, te kontrastima koji su jedinstveni i kratko traju i više se nikada ne mogu ponoviti. Samim tim, fotografije postaju jedinstvene i čine neki stil kojim se pokušavam izdvojiti od drugih fotografa. Takve fotografije su mi najdraže, ali zbog algoritma društvenih mreža i obaveze da moraš biti viđen svaki dan ako želiš napredovati, objavljujem i fotografije drugačijih karakteristika. Tema kojom je moja publika oduševljena su livanjski divlji konji, a ja ipak više volim zalaske sunca. Kada se to dvoje spoji, obično nastaju najbolje fotografije”, priča za BUKU Jasmin, koji svoje fotografije sa zadovoljstvom prenosi svojim Livnjacima, od kojih su mnogi nažalost u inostranstvu, ali i ostalim građanima naše zemlje, kako bi vidjeli potencijale Livna kao turističkog kraja.

Vjeruje da fotografija, zbog svog univerzalnog jezika, ima ogromnu moć, te svojim radovima nastoji potaknuti svoju publiku da prepoznaju ljepote koje nas okružuju, ali koje zbog određenih razloga ne vidimo: “Za mene je fotografija uspomena fotografa na trenutke koje je on osjetio svim svojim osjetilima, a ne samo očima. Kada se takav osjećaj uspije prenijeti fotografijom do publike, sigurno je da ima utjecaj i na fotografa i na njegovu publiku. Također, mislim da je moć fotografije u uspomenama i da svaka fotografija nakon dužeg vremena ima posebnu vrijednost. Mnoge su mi fotografije tako postale drage tek nakon desetak godina, pa pokušavam da sačuvam koliko je moguće više”.

Jasmina smo pitali i zašto se odlučio za Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, smjer Ekonomika agroindustrije, na šta nam je rekao da je, nakon završene Srednje ekonomske škole, saznao da na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu postoji ovaj smjer, pa je tu vidio veću mogućnost za zapošljavanje nakon završenog fakulteta.

“S obzirom da živim na selu, gdje je poljoprivreda sastavni dio života, ta ideja me je zaista privukla. I sa zadovoljstvom sam slušao svako predavanje.”

Nažalost, posao u ovoj struci još nije našao, ali nadu ne gubi.

Otkriva nam i da se još neko vrijeme planira zadržati samo na društvenim mrežama, jer smatra da fotografije koje stvara još uvijek ne mogu iskazati sve ono što vidi i osjeća, te zato misli da njegovo pravo vrijeme tek dolazi. A mi mu vjerujemo.

U nastavku uživajte u još nekim Jasminovim radovima.

Preuzeto: Buka Magazin