26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Snimkom odlaska u Njemačku mladi doktor iz BiH rasplakao region

Nermin Mameledžija rastanak sa porodicom

Mladi doktor dentalne medicine Nermin Mameledžija iz Turbeta kod Travnika snimio je autobiografski dokumentarac o odlasku iz Bosne i Hercegovine u Njemačku.

Kako je kazao na samom početku, ovu odluku je donio kako bi imao bolji i sigurniji život. – Želio sam se tako na svoj način oprostiti od porodice i prijatelja, a ujedno sam smatrao da bi moje iskustvo moglo biti korisno drugim ljudima koji imaju slične ambicije. Iako sam još tokom studija, na raspustu između semestara, proputovao mnoge zemlje svijeta, ovo je ipak bilo najemotivnije putovanje do sada, napisao je Nermin u opisu videa . Vrijedno je radio, učio njemački, a za posao u struci poslao je preko 100 prijava.Pripremu za odlazak u Njemačku započeo je krajem prošle godine, a u aprilu ove godine otputovao je u Berlin, gdje je nekoliko dana bio smješten kod sestre dok je obavljao razgovore za posao.Nakon što je dobio posao u jednoj ordinaciji morao se vratiti u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupio svu potrebnu dokumentaciju, no tu su se dogodili i problemi s administracijom.https://www.youtube.com/embed/lTGTB82H8zk

-Šest sedmica sam kući i ne mogu da uživam zbog komplikacija s papirima. Toliko samo nervozan, jedva čekam da odem, evo i mucanje mi se vratilo, kazao je u jednom trenutku.

Uskoro je sve riješeno i Nermin je bio spreman za odlazak u Njemačku.

-Žao mi je što napuštam porodicu, ali mi je drago što napokon idem i što mogu živjeti svoj san i što mi se ostvaruje moja velika želja, kazao je iskreno.

Posebno emotivna je snimka sa stanice na kojoj se Nermin oprašta s uplakanim roditeljima.

Dokumentarac završava snimkom iz ordinacije gdje pregledava jednu od svojih prvih pacijentica.

Mnogi ljudi su priznali kako ih je ova priča rasplakala i rastužila.

-Tvoja iskrenost nema granica. Dokumentarac je dirljiv… U isto vrijeme me nasmije i gurne do suza. Sreća prati hrabre, pa će i tebe pratiti u svemu što radiš. Podrška svim našim studentima koji su na sličnom putu kao ti”, “Rasplakao si me na ovom dijelu gdje se rastaješ od porodice, pretužno što moramo odlaziti za boljim životom i što ne možemo uz najbliže raditi ono što volimo”, “Ona mamina i tatina suza će da stigne sve one koji su na bilo koji način pogurali da Bosna izgubi ovakvog momčinu prije svega pa onda doktora”, “Plakao sam kad mi je umro otac prije par mjeseci i sad ponovo gledajući ovaj video. Nermine nemam riječi, svaka ti čast, samo su neki od komentara ispod videa.

Izvor: Avaz.ba