4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Tokom jeseni u svoju prehranu uvrstite ove dodatke za jačanje imuniteta

(Foto: Shutterstock)

Dodaci i vitamini trebaju se uzimati tokom cijele godine. Međutim, na neke bismo trebali posebno obratiti pažnju u jesenskim i zimskim mjesecima, jer će između ostalog pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Sezona prehlada i gripa je počela, stoga je vrlo važno jačati imunitet prehranom i dodacima prehrani, odnosno vitaminima i mineralima.

Vitamin D

Vitamin D dobivamo preko sunčeve svjetlost i trebali bismo dobiti potrebnu količinu od maja do septembra prema podacima britanskog NHS-a. Međutim, od oktobra pa nadalje našem tijelu treba mala pomoć kako bismo nadopunili potrebnu količinu, koja je oko 10 mikrograma dnevno. Vitamin D je potreban za regulaciju kalcija i fosfata kako bismo osigurali zdrave kosti, mišiće i zube.

Osim smanjenog broja sunčanih sati, jesenski i zimski mjeseci su hladniji, što znači da manje vremena provodimo vani i da tijelo smanjuje mogućnost proizvodnje vitamina D – kaže dr. Don Grant i dodaje da nedostatak vitamina D može dovesti do depresije, umora, boli i slabosti mišića.

Vitamin C

Vitamin C održava ćelije zdravim, zajedno s kožom, krvnim žilama, kostima i hrskavicom. Također, pomaže pri zarastanju rana.

“Vitamin C može smanjiti ozbiljnost prehlade jer jača imunološki sistem tijela”, dodaje Grant.

Prekomjerno uzimanje može biti štetno, a odraslima u dobi između 19 i 64 godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno.

Magnezij

Magnezij je mineral koji pomaže imunološkom sistemu i pretvara hranu u energiju. Preporučuje se uzimanje magnezija tokom cijele godine, a ne samo za vrijeme zimskih mjeseci.

“Nedostatak magnezija prilično je čest i s obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom tijelu, moramo se pobrinuti da ga uvijek nadopunjujemo. Nizak nivo magnezija može uzrokovati visok krvni pritisak, nisku toleranciju glukoze, kao i pridonijeti problemima mentalnog zdravlja poput depresije”, rekla je farmaceutkinja Giulia Guerrini.

Izvor: Klix.ba