13 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

HDZ 1990 Busovača: Priopćenje za javnost

Općinski odbor HDZ 1990 Busovača se u nekoliko navrata pismeno obraćao predsjedatelju OV Busovača, Josipu Mravku, sa različiti pismenim zahtjevima na koje nikada nismo dobili nikakav odgovor, niti bilo kakvo pisano obrazloženje. Zbog ovakvog nemarnog i neprofesionalnog odnosa predsjedatelja OV jedino nam je rješenje javnost upoznati do koje mjere seže ova nemarnost i neprofesionalnost predsjedatelja OV.

Prije svega, posljednja redovita sjednica OV održana je u mjesecu svibnju te do danas nije sazvana nova redovita sjednica OV. Podsjećamo da je, sukladno članku 48. Poslovnika OV Busovača obvezno sazivanje najmanje jedne redovite sjednice OV mjesečno. Prošlo je skoro 5 mjeseci od posljednje redovite sjednice OV Busovača. Ovakvim nemarnim, neozbiljnim i neprofesionalnim odnosom prema svojim propisanim obvezama predsjedatelj OV svjesno stvara probleme ne samo Općini Busovača, nego i svim stanovnicima općine te gospodarstvenicima koji ovise o određenim odlukama OV. Umjesto da radi na stvaranju boljih uvjeta života svim stanovnicima općine i na stvaranju boljeg okruženja za gospodarski razvoj naše općine predsjedatelj OV čini sve suprotno i dovodi u pitanje ionako spor gospodarski napredak općine Busovača. Pitamo predsjedatelja OV, zar je ispravno optuživati nekoga za nepoštivanje propisa i nelegalan rad kada istovremeno predsjedatelj OV svjesno krši Poslovnik OV Busovača? Ukoliko je predsjedatelj OV siguran u bilo kakav nelegalan rad zašto ne poduzima pravne korake? Zašto je odgovor predsjedatelja OV na „nelegalan rad“ stvaranje krize i kršenje propisa? Zbog žega predsjedatelj OV ne radi posao za koji redovito svaki mjesec prima novčanu naknadu, a pored nje vjerojatno i popularno nazvani „bijeli kruh“?

Nadalje, OO HDZ 1990 Busovača je dana 12.10.2021. godine predsjedatelju OV poslao zahtjev u kojem smo tražili da nam se uputi poziv za sudjelovanje na tematskoj sjednici. OO HDZ 1990 Busovača je upoznat kako su sjednice OV javne, ali smo željeli mogućnost da sudjelujemo u raspravi, a za takvo sudjelovanje na sjednici nam je potreban poziv predsjedatelja OV. Iako smo se pismeno obratili predsjedatelju OV i pozvali se na članak 55. Poslovnika OV Busovača, predsjedatelj OV je odlučio u potpunosti zanemariti naš zahtjev te se čak nije udostojio poslati nam bilo kakav odgovor i obrazloženje zbog čega, zapravo, ne želi ispuniti naš zahtjev. U istom zahtjevu smo od predsjedatelja OV tražili da nam javi termine koji mu odgovaraju kako bi se dogovorio sastanak sa novim predsjednikom OO HDZ 1990 Busovača. Niti na ovaj zahtjev do danas nismo dobili odgovor. Ovakav neprofesionalan odnos predsjedatelja OV prema jednoj političkoj stranci je nedopustiv. Kao osoba koja obnaša ovako važnu dužnost trebao bi surađivati sa svim političkim i ostalim organizacijama u Busovači, a ne imati ovakav selektivan odnos. Podsjećamo predsjedatelja OV, koji je ujedno i član OO HDZ BiH Busovača, kako je upravo OO HDZ 1990 Busovača na posljednjim lokalnim izborima podržao kandidata za načelnika OO HDZ BiH Busovača i time dao podršku jedinstvu hrvatskih stranaka u Busovači. Međutim, kada je trebalo pokazati isti takav solidaran odnos prema zahtjevu OO HDZ 1990 Busovača, predsjedatelj OV je smatrao kako za to nema potrebe. Pitamo predsjedatelja OV Josipa Mravka, je li ovo njegov osobni stav, ili se ovim postupkom želi poslati poruka OO HDZ 1990 Busovača kako suradnja ove dvije hrvatske stranke, koje su ujedno i članice HNS-a, više nije potrebna? Zašto predsjedatelj OV ne želi poslati odgovore na upite koje smo poslali? Zbog čega nam predsjedatelj OV nije dozvolio da sudjelujemo na tematskoj sjednici? Nije zar da se boji onoga što bismo imali za reći i pitati?

            U konačnici, želimo informirati javnost kako smo sva ova pitanja dostavili predsjedatelju OV Josipu Mravku 19.10.2021. godine, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Ovakvim svojim postupkom smo pokazali kako ovo naše priopćenje nije nikakav populizam jer smo pokušali doći do odgovora na međustranačkoj razini, bez uplitanja medija. Međutim,  jasno vidimo kako predsjedatelj OV svjesno i svojevoljno ne želi razgovarati niti surađivati na korist svih stanovnika Busovače.

Za kraj ćemo još samo podsjetiti na dio izjave za medije koju je predsjedatelj OV dao prilikom imenovanja na ovu funkciju, a prenijeli su je mediji u Središnjoj Bosni uključujući i portal radio Viteza: „Izražena su očekivanja da će OV funkcionirati puno bolje u ovom mandatu nego u prethodnom, odnosno, da još više radimo na dobrobit i u korist stanovnika naše općine…“. Poštovani predsjedatelju OV Busovača, držite se ove svoje izjave i počnite, napokon, raditi!

Općinski odbor HDZ 1990 Busovača